Ochelarii nu sunt doar un accesoriu menit să vă complezete stilul vestimentar, ci sunt un must-have pentru corectarea defectelor de vedere şi protejarea ochilor de lumina albastră emisă de orice tip de ecran. Este firesc ca, odată cu înaintare în vârstă, simţul văzului să sufere schimbări. Totodată, problemele de vedere care ar putea apărea se află în strânsă legătură cu locul de muncă, stilul de viaţă, istoricul familial, stresul, diabetul, razele UV, fumatul sau alcoolul consumat în exces. Nu orice modificare a vederii este îngrijorătoare, spre exemplu nevoia de mai multă lumină pentru a putea citi. Însă există situaţii când ochii vă transmit că aveţi nevoie de ochelari.
Când avem nevoie de ochelari?
Simptomele nevoii de a purta ochelari variază de la om la om. În vreme ce unele persoane nu întâmpină niciun semnal din partea organismului, altele s-ar putea confrunta cu simptome precum:
- vedere neclară, distorsionată sau înceţoşată
- diplopie (vedere dublă)
- dureri de cap
- ochi iritaţi sau obosiţi
- ochi roşii cu sau fără secreţii
- privire cruciş
- sensibilitate la lumină
- lăcrimare excesivă
- migrene oculare (flash-uri de lumină şi unghiuri moarte în câmpul vizual)
- dificultăţi în a vedea şi a conduce noaptea.
Lista de mai sus nu cuprinde toate simptomele care semnalează degradarea vederii. De aceea, pentru orice modificare la nivel vizual pe care o resimţiţi este indicat să consultaţi un medic oftalmolog.
10 semne că aveţi nevoie de un control oftalmologic
Iată câteva aspecte la care trebuie să fiţi atent, în mod special, pentru a vă proteja cât mai mult timp vederea:
1. Dureri oculare
Durerile oculare pot apărea din cauza unor factori precum oboseală, răceală sau alergii. Dacă disconfortul se întinde pe durata mai multor zile şi întâmpinaţi probleme inclusiv atunci când vă mişcaţi ochii sau dacă simţiţi că aceştia obosesc în timp ce vă uitaţi la televizor sau citiţi, este cazul să consultaţi un medic. Ar putea fi vorba despre o problemă de sănătate încă nediagnosticată, o infecţie oculară sau o modificare a vederii.
Migrena şi sănătatea ochilor: ce legătură există?
2. Dureri de cap
Durerile de cap frecvente vă pot semnala o problemă de vedere. Ele pot fi atribuite hipermetropiei sau astigmatismului, erori de refracţie din cauza cărora obiectele apropiate și îndepărtate par neclare. Durerile apar din cauza faptului că vă încordați ochii pentru a încerca să vă concentraţi asupra focalizării lucrurilor care vă înconjoară.
3. Vedere neclară sau înceţoşată
Vederea înceţoşată poate semnala miopie sau hipermetropie. De obicei, adulţii remarcă acest lucru atunci când conduc, lucrează la calculator sau citesc. Copiii pot observa acest lucru atunci când îşi fac temele sau când întâmpină dificulăţi în a copia ceea ce scriu profesorii pe tablă.
Vederea poate fi îmbunătăţită fără ochelari
4. Cercuri în jurul surselor de lumină
Lumina poate deveni împrăștiată sau neclară atunci când ochii dumneavoastră nu o pot focaliza corect. În astfel de cazuri, puteți vedea cercuri în jurul becurilor, farurilor auto și surselor de lumină de diferite forme şi dimensiuni. Uneori, problema poate fi rezolvată prin intermediul ochelarilor de vedere. Cu toate acestea, există cazuri când astfel de halouri pot fi o manifestare a cataractei.
5. Apropierea de ecrane
Dacă vă apropiaţi ochii prea mult de ecranul televizorului, al computerului sau al telefonului, este posibil să încercaţi să compensaţi faptul că nu puteţi vedea de la distanţă. În acest caz, s-ar putea să aveţi o miopie încă nedescoperită.
6. Frecarea ochilor
Deşi frecarea ochilor vă poate da un sentiment de relaxare temporară, să ştiţi că, în cele mai multe dintre cazuri, problema pe care o aveţi nu dispare de la sine. În spatele acestei necesităţi ar putea sta oboseala sau tulburările oculare. Ochelarii de vedere s-ar putea să vă ajute cu adevărat. De asemenea, ar mai putea fi vorba despre conjunctivită alergică. Doar medicul oftalmolog vă poate lămuri cu privire la acest aspect.
7. Distanţa dintre faţă şi carte
Modul în care citiţi o carte sau un meniu poate spune multe despre vederea dumneavoastră. Dacă atunci când citiţi vă apropiaţi faţa prea mult de textul respectiv, e posibil să aveţi miopie. Dacă distanţaţi textul la o lungime de un braţ, e posibil să aveţi hipermetropie. Ambele manifestări semnalizează că aveţi nevoie de ochelari.
8. Pierderea printre rânduri
Dacă săriţi rândurile atunci când citiţi, este posibil să aveţi o problemă de vedere. Ar putea fi strabism, situaţie în care ochii nu sunt aliniați corect și îndreaptă în direcții diferite sau o altă problemă a mușchilor oculari. De asemenea, ar putea fi şi astigmatism.
9. Trecerea dificilă de la întuneric la lumină
Vederea în întuneric poate fi afectată de cataractă sau anumite tipuri de medicamente. Ochelarii vă pot ajuta doar dacă este vorba despre miopie. Dacă ochii dumneavoastră au nevoie de mult timp pentru a se acomoda după ce aţi văzut lumini strălucitoare pe autostradă, înseamnă că mușchii care îi ajută să se contracte sunt slăbiți. Această problemă poate fi pusă pe seama avansării în vârstă. Doar medicul oftalmolog poate spune cu precizie despre ce este vorba.
10. Vedere dublă
Lăsând la o parte eventualele glume legate de consumul de alcool, vederea dublă vă poate indica probleme ale muşchilor oculari sau ale corneei. De asemenea, ar putea fi şi un simptom al cataractei.
Utilizarea corectă a picăturilor de ochi: sfaturi de urmat
Concluzie
Potrivit specialiştilor de la National Eye Institute din SUA, cele mai întâlnite probleme de vedere au la bază erori de refracţie precum miopie, hipermetropie sau astigmatism. De asemenea, mai poate fi vorba despre scăderea puterii de acomodaţie a ochiului, degenerescența maculară (apare după vârsta de 65 de ani), glaucomul şi cataracta.
Chiar dacă sunteţi de părere că vederea dumneavoastră este foarte bună, este recomandat să vă faceţi timp pentru o vizită anuală la medicul oftalmolog. Nu purtaţi niciodată ochelari de vedere care nu au fost făcuţi în urma reţetei pe care v-a prescris-o un specialist. Reţeta nu trebuie să fie mai veche de un an.