Starea de bine este determinata in mare masura de sanatate, iar de multe ori aceasta depinde de modul de nutritie. Tocmai de aceea, este important sa cunoastem cat mai multe informatii despre ce inseamna alimentatia sanatoasa, iar specialistii in nutritie atrag atentia ca moderatia si variatia sunt principalele atribute.
„Alimentatia sanatoasa ne apropie binele si indeparteaza raul. Din pacate, putem constata ca omul nu mananca in mod corect. Fie ca nu stie, nu poate sau uita ca placerea de a manca se obtine si din cumpatare, nu doar din ghiftuiala. Transferat la nivel populational, fenomenul devine alarmant, pentru ca o natiune cu oameni care nu se hranesc sanatos devine ea insasi nesanatoasa. In acest context, este esential procesul de educatie nutritionala permanenta, la toate varstele, nivelurile societatii si prin toate mijloacele”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, nutritionist, membru de onoare al Academiei Romane, in cadrul evenimentului „Nutritie, Sanatate, Longevitate”.
A fi sanatos presupune si a manca sanatos
1. Hrana sanatoasa
Orice aspirant al stilului de viata sanatos trebuie sa cunoasca unele elemente de baza:
– sa-si asigure un aport caloric si nutritional corespunzator;
– aportul de sare sa nu depaseasca 5-6 g/zi;
– sa consume zilnic produse din cele 5 grupe alimentare: cereale si produse cerealiere, fructe si legume, lapte si produse lactate, alimente bogate in proteine (de origine vegetala si animala), alimente grase si produse zaharoase cu multa cumpatare;
– sa nu uite de aportul de lichide de cel putin 2 litri zi;
– sa evite consumul de alcool si sa renunte la fumat.
2. Evaluare din punct de vedere nutritional
Dupa ce invata totul legat de alimentatia sanatoasa, oamenii trebuie sa analizeze informatiile si sa le adapteze propriului organism, fiindca fiecare e unic: difera gusturile, obiceiurile alimentare, modul de relaxare si activitatea fizica.
3. Planificarea alimentatiei
Pornind de la piramida alimentara, construiti-va propria piramida, notand intr-o agenda cat si ce mancati zilnic din fiecare grupa.
4. Cumparaturi doar cu lista
Inainte de a pleca la supermarket, faceti o lista de cumparaturi, luati o mica gustare acasa (cand ne este foame tindem sa ne lasam prada tentantiilor alimentare), iar odata ajunsi la magazin cititi etichetele produselor si nu cumparati alimente despre care nu stiti ce contin.
5. Simplu, sigur, sanatos
Premisele unei alimentatii sanatoase sunt produse preparate simplu, sigur si sanatos; deci fara prajeli, sosuri si creme clasice. Se pot folosi cu incredere noile tehnologii de gastrotehnie sanatoasa, de exemplu, vasele de gatit cu aburi, cele de teflon, cuptorul electric.
6. Programarea gustarilor
In ceea ce priveste programarea meselor, sunt recomandate trei mese principale pe zi si, la alegere, 2-3 gustari. Micul dejun ar trebui luat constant acasa, nu in masina, in drum spre serviciu, la locul de munca sau pe strada. Pranzul poate fi adaptat orarului de munca, dar nicidecum omis, iar cina luata intre orele 19.00 si 21.00.
7. Servirea mesei
Cumpatarea este cuvantul magic legat de servirea mesei – mancati incet si savurati alimentele in portii moderate, astfel incat sa ne putem ridica de la masa satisfacuti, dar nu ingreunati prin ghiftuiala. De asemenea, ar trebui sa se manance ce s-a planificat in mod sanatos.
8. Nu faceti abuz de sărbatori
Abaterile de la regulile de alimentatie sanatoasa apar, de obicei, cu ocazia sarbatorilor religioase sau a meselor festive, dar este important ca aceste abateri sa fie moderate, sa nu se repete prea des si sa fie urmate de recuperare nutritionala adecvata.
9. Activitate fizica zilnic
Alimentatia sanatoasa, probabil cea mai importanta componenta a stilului de viata sanatos, este cu adevarat eficienta atunci cand este asociata cu celelalte elemente ale acestuia: activitatea fizica zilnica (30-60 de minute, de intensitate moderata), starea de nefumator, moderatia in consumul de alcool, somnul odihnitor.
10. Verificare, corectare, protejare
Este indicat sa verificati periodic starea de bine, lipsa semnelor de boala, o buna capacitate de munca sau de efort fizic, mentinerea unei greutati normale sau aproape de normal. Toate abaterile rezultate din verificarea de mai sus ar trebui corectate, identificand cauza si modeland-o corespunzator. Odata invatata, alimentatia sanatoasa trebuie protejata de mesajele incorecte si chiar periculoase provenite de la pseudonutritionisti, jurnalisti nepregatiti sau chiar medici nedocumentati.
Cristina Ionescu