Specialistii oncologi sustin ca un procent insemnat de cancere ar putea fi evitat daca s-ar pune accent pe metodele de prevenire. Desi nu exista solutii miraculoase pentru impiedicarea aparitiei afectiunii, evitarea principalilor factori de risc permite diminuarea semnificativa a prevalentei acestei maladii.
Printre obiceiurile bune care contribuie la prevenirea cancerului, se numara: renuntarea la fumat, limitarea consumului de alcool, evitarea sedentarismului, reducerea expunerii la razele UV etc. Sa aflam, asadar, mai multe informatii despre fiecare dintre factorii de risc, pentru a intelege de ce este vital sa diminuam contactul cu ei sau chiar sa-i eliminam.
Prevenirea cancerului incepe cu investigarea factorilor genetici
Factorii genetici sunt implicati in aproximativ 1 din 4 cancere. Mostenirea genetica este importanta in cazul anumitor forme de cancer, precum cel mamar sau cel colorectal. Au fost identificate anumite mutatii genetice care au un rol major in aparitia cancerelor transmise ereditar. Este, in special, cazul mutatiilor genelor BRCA1 si 2, responsabile de dezvoltarea cancerului mamar. In acest caz, pentru prevenirea cancerului se impun o serie de masuri preventive. Din fericire, nu toate persoanele care au un istoric familial de cancer sunt purtatoarele mutatiilor genetice respective. De asemenea, exista cazuri in care persoane purtatoare ale acestor mutatii nu au dezvoltat cancer.
Renuntarea la fumat, esentiala pentru prevenirea cancerului
Fumatul este unul dintre principalii factori de risc ai dezvoltarii cancerului si afecteaza nu doar sanatatea fumatorilor activi, ci si pe aceea a fumatorilor pasivi. Tigarile contin peste 4.800 de substante chimice, dintre care aproximativ 60 sunt considerate cancerigene. Tutunul este responsabil de 90% din cancerele pulmonare si de 50% din cancerele cailor aero-digestive superioare (gura, laringe, faringe, esofag). Renuntarea la fumat este esentiala si pentru prevenirea canceruluicolorectal, al celui vezical, ovarian, pancreatic, gastric, renal, de col uterin si a anumitor forme de leucemie.
Limitarea drastica a consumului de alcool
Consumul de alcool este un alt factor de risc major, favorizand aparitia cancerelor hepatic, bucal, laringian, faringian, esofagian, colorectal. Riscul dezvoltarii cancerelor, ca urmare a consumului de alcool nu depinde de tipul alcoolului, ci de cantitatea consumata. Trebuie sa stiti ca, din pacate, nu exista un prag de consum sub care riscul de imbolnavire se anuleaza. Cu cat doza consumata este mai mare, cu atat creste si riscul aparitiei maladiei.
Alimentatia echilibrata si controlul greutatii
Obezitatea se numara printre principalii factori de risc ai cancerelor mamar (in cazul femeilor aflate la menopauza), pancreatic, renal, colorectal, esofagian sau hepatic. Consumul excesiv de carne rosie si mezeluri favorizeaza dezvoltarea cancerului colorectal, in timp ce sarea in exces creste riscul aparitiei cancerului de stomac. Modul de preparare a alimentelor este esential in prevenirea cancerului. In acest scop, trebuie evitata pregatirea carnii sau a pestelui pe gratarul cu carbuni.
Rolul activitatii fizice in prevenirea cancerului
In nenumarate randuri, activitatea fizica si-a demonstrat eficienta asupra reducerii riscului aparitiei unor maladii cronice si a anumitor forme de cancer, in special a cancerului de colon, de san si de endometru, dar si a cancerelor pancreatic, ovarian si de prostata. In plus, activitatea fizica impiedica instalarea obezitatii, si ea un factor de risc in numeroase forme de cancer. Activitatea fizica este esentiala nu doar in prevenirea cancerului, ci si post-tratament anticancer, crescand calitatea vietii, rata de supravietuire si diminuand riscul de recidiva.
Limitarea expunerii la razele UV
Expunerea exagerata la radiatiile ultraviolete (atat cele ale soarelui, cat si cele provenite de la solariu) este un factor de risc major in aparitia cancerelor de piele. Aproximativ 70% din melanoamele cutanate sunt cauzate de expunerea excesiva la soare. In afara de masurile pe care le cunoastem cu totii care trebuie luate atunci cand mergem la plaja (evitarea expunerii intre orele 11:00 si 16:00, protejarea pielii cu crema cu SPF, hidratarea corespunzatoare), se recomanda si controalele regulate la specialistul dermatolog.
Reducerea expunerii la factorii de mediu poluanti
Printre factorii de mediu a caror periculozitate a fost demonstrata si care stau la baza diferitelor forme de cancer se regasesc:
- radonul, un gaz radioactiv care se gaseste in natura si care este degajat de scoarta terestra; poate patrunde pana in interiorul cladirilor prin fisurile din pereti, pardoseli sau conducte;
- gazele arse degajate de motoarele diesel;
- bisfenolul A, o substanta folosita la fabricarea obiectelor din plastic;
- azbestul, un mineral folosit frecvent in constructii.
Impactul direct al expunerii la acesti factori ramane dificil de evaluat intr-o maniera precisa. Centrul International de Cercetare in Domeniul Cancerului a inventariat in jur de 400 de produse cu potential cancerigen, clasate in functie de gradul lor de periculozitate pentru om. Expunerea la acesti factori de risc este destul de dificila, mai ales daca locuim in mediul urban, tocmai de aceea este benefic sa evadam din oras ori de cate ori avem la dispozitie una-doua zile libere. Petrecerea timpului la tara sau la munte face minuni pentru sanatate.
Evitarea contaminarii cu virusuri, bacterii si paraziti
Un rol important in aparitia anumitor forme de cancer il au virusurile, bacteriile sau parazitii. Centrul International de Cercetare in Domeniul Cancerului sustine ca 7% din cancerele ce apar la oamenii care traiesc in tarile dezvoltate sunt de origine infectioasa. Printre virusurile care stau la baza cancerelor se numara: |
- virusurile hepatitelor B si C, implicate in aparitia cancerului hepatic;
- virusul papiloma uman (HPV), responsabil de dezvoltarea cancerelor de col uterin, anal, penian sau de anumite forme de cancer al cavitatii bucale;
- virusul Epstein-Barr (responsabil de mononucleoza infectioasa), ce sta la originea limfoamelor si a cancerelor nazofaringiene;
- HIV, implicat in aparitia cancerelor de col uterin, pulmonar, hepatic si a unor limfoame;
- Bacteria Helicobacter pylori, cauza a peste 80% din cancerele de stomac.
Pentru prevenirea cancerului sunt necesare detectarea si tratarea acestor infectii la timp. Totodata, luati in considerare si vaccinurile pentru hepatita B si pentru HPV.
Limitarea expunerii la conditiile poluante de la locul de munca
Anumite forme de cancer pot fi imputate conditiilor de la locul de munca. Expunerea la factori poluanti are drept rezultat aparitia cancerelor pulmonar (ca urmare a contactului cu azbestul), al cavitatii nazale (ca urmare a expunerii la nichel si crom), vezical (favorizat de contactul cu aminele aromatice si cu gudronul de carbune), a mezotelioamelor (favorizate de contactul cu azbestul) si a leucemiilor (a caror aparitie este datorata contactului cu benzenul si cu radiatiile ionizante). Prevenirea cancerului legat de mediul profesional tine exclusiv de punerea in aplicare a normelor stricte care exista (substitutia cu produse necancerigene, buna ventilare a spatiilor etc). Sta in obligatia angajatorului de a-si proteja angajatii si de a supraveghea gradul de expunere al acestora la mediul toxic cu ajutorul controalelor regulate de medicina muncii.
Controalele medicale regulate, printre cele mai importante masuri pentru prevenirea cancerului
Investigatiile medicale regulate reprezinta calea cea mai sigura de prevenire a cancerului, dar si a altor maladii. Prezentarea la medicul curant de cel putin 2 ori pe an, mai ales dupa implinirea varstei de 50 de ani, poate face diferenta dintre o persoana sanatoasa si una grav bolnava. Investigatiile regulate se recomanda atat in scopul preventiei primare, pentru evitarea dezvoltarii unei maladii grave, cat si in scopul preventiei secundare, pentru evitarea recidivelor.
Oana Anghel
Sursa: doctissimo.fr