Sucul de sfecla rosie nu are doar o culoare spectaculoasa, dar este si foarte bogat in nutrienti, vitamine si minerale esentiale sanatatii. Aceasta leguma este bogata in vitaminele B1, B2, B6, B12, C, niacina, potasiu, fosfor, calciu, iod, fier, cupru si antioxidanti care ajuta la reducerea stresului oxidativ si la mentinerea in limite normale a colesterolului.
Culoarea rosie puternica este cea care asigura efectul anticancerigen al acestei legume. Betacianina este substanta care da culoarea sfeclei si care are proprietatea de a preveni cancerul de colon. De asemenea, sfecla este o excelenta sursa de siliciu, necesar pentru o piele frumoasa, par sanatos, unghii si oase puternice. Si totul cu doar 35 de calorii!
Iata ce beneficii minunate poate avea sucul de sfecla rosie asupra sanatatii:
- Este singura sursa naturala de vitamina B12;
- Contine fier usor de asimilat si betaina, care ajuta la mentinerea functiei hepatice;
- Reduce vizibil presiunea arteriala si riscul de afectiuni cardiovasculare;
- Este un excelent detoxifiant hepatic;
- Regenereaza celulele sistemului imunitar, imbunatatind astfel circulatia sangvina si protectia impotriva agentilor nocivi;
- Benefic in tratarea pietrelor la rinichi si a litiazei biliare;
- In cazul femeilor, sucul de sfecla amelioreaza simptomele premenstruale si previne anemia ;
- Util in tratamentul ochilor obositi si al epuizarii fizice.
Inainte de a incepe sa tineti o dieta pe baza de suc de sfecla rosie, este recomandata vizita la medic pentru confirmarea planului de alimentatie.
Cele mai frecvente afectiuni vizate de consumul de sfecla rosie sunt: anemia, problemele cu vezica, afectiunile circulatorii, oboseala oculara, afectiunile renale si hepatice, sindromul premenstrual, menopauza si problemele pielii.
Deoarece sfecla este un puternic detoxifiant, se recomanda combinarea sucului cu alte legume, precum castravetii sau telina, pentru ca efectul sa fie unul echilibrat si non-agresiv asupra organismului.
Paula Rotaru
Sursa: www.whfoods.com