Revista care te menține sănătos

Medicină generală

10 motive pentru care sunteti mereu obosit

21 mai 2024
Share

Lipsa somnului nu este singurul motiv pentru care nu aveti energie. Lucrurile mici pe care le faceti sau nu le faceti va pot epuiza fizic si psihic, ceea duce la ingreunarea sau imposibilitatea indeplinirii sarcinilor zilnice, atat la locul de munca, cat si in viata personala.

Iata care sunt cele 10 motive pentru care va simtiti mereu obosit:

1. Sariti peste exercitiile fizice atunci cand sunteti obosit

Daca sariti peste exercitiile fizice pe care obisnuiti sa le faceti in mod constant pentru a face economie de energie, acest lucru poate fi daunator si sa va simtiti mai obosit decat inainte. Exercitiile fizice regulate redau energia, determina functionarea mai buna a sistemului cardiovascular si transporta oxigen si nutrienti catre tesuturi.

2. Nu va hidratati corespunzator

Chiar si atunci cand sunteti putin deshidratat, nivelul de energie scade. Deshidratarea duce la reducerea volumului de sange, ceea ce duce la depunerea unui efort mai mare al inimii sa pompeze sange, reducand viteza cu care oxigenul si nutrientii ajung la tesuturi.

3. Aveti un deficit de fier

Deficitul de fier poate duce la slabiciune, iritabilitate si la incapacitatea de a va concentra. Fierul favorizeaza transportul oxigenului catre muschi si celule, iar un nivel mic de fier impiedica acest proces, ceea ce are ca rezultat oboseala. Consumati alimente bogate in fier, precum vita, fasole rosie, tofu, oua, legume cu frunze verzi, nuci, unt de arahide, in combinatie cu alimente bogate in vitamina C (aceasta favorizeaza absorbtia fierului).

4. Sunteti perfectionist

Perfectionismul poate duce la eforturi mai lungi si mai mari depuse pentru a indeplini anumite sarcini. Insa, acest lucru poate duce la epuizare. Va setati teluri nerealiste ce sunt imposibil sau dificil de atins, iar, in final, nu aveti satisfactie personala. Este recomandat sa faceti lucrurile pas cu pas si sa va setati un termen limita pentru lucrurile pe care doriti sa le indepliniti.

5. Sunteti anxios

Daca aveti mereu ganduri negative la locul de munca sau daca va ingrijorati mereu in legatura cu anumite situatii ipotetice, este momentul sa renuntati la acestea. Scenariile intunecate pe care vi le impuneti duc la epuizare mentala. Atunci cand treceti printr-un moment ca acesta, respirati adanc, faceti exercitii de meditatii sau vorbiti cu un prieten care va poate ajuta.

6. Sariti peste micul dejun

Pentru o functionare corecta a corpului, avem nevoie de energie. Atunci cand ne trezim, nu trebuie sa sariti peste micul dejun. Altfel, veti fi lipsit de energie. Un mic dejun sanatos include cereale integrale, proteine si grasimi sanatoase.

decupat 10 motive secundara7. Consumati prea mult fast food

Alimentele bogate in zahar si carbohidrati simpli cresc rapid nivelul glicemiei din sange, dupa care acesta scade la fel de brusc. Diferentele acestea bruste duc la aparitia oboselii in timpul zilei. Exemple de mese recomandate includ: pui la cuptor cu orez brun, somon cu cartofi dulci sau salata cu pui si fructe.

8. Nu puteti spune “Nu”

Persoanele care fac eforturi prea mari pentru a-i face fericiti pe altii isi consuma propria energie si fericire pentru acest lucru. Data viitoare cand seful va spune sa lucrati sambata sau atunci cand cineva va cere sa faceti ceva care nu va place, spuneti “Nu”.

9. Lucrati in vacanta

Vacanta este facuta pentru odihna si relaxare. Insa, atunci cand verificati emailurile si mesajele de la locul de munca, uitati de beneficiile unei vacante. Deci, renuntati la tehnologie si relaxati-va mintea si corpul in vacanta, pentru o mai buna performanta la intoarcere.

10. Consumati alcool inainte de culcare

Alcoolul deprima sistemul nervos central ce produce un efect sedativ, initial. Insa, ulterior, alcoolul duce la cresterea nivelului de adrenalina. Din acest motiv, este mult probabil sa va treziti in mijlocul noptii dupa ce ati baut. Este recomandat sa consumati alcool cu cel putin 3-4 ore inainte de culcare. Un somn intrerupt duce la oboseala si la lipsa de concentrare.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.