Multe persoane adora gustul si aroma speciala a prajiturilor cu lamaie, insa v-ati gandit vreodata cat de sanatos este sucul de lamaie si cate beneficii poate avea combinatia de apa cu suc de lamaie? Trebuie doar sa va inarmati cu informatii relevante si in curand va veti bucura de o sanatate de fier cu ajutorul acestui fruct miraculos.
Lamaia este un fruct ieftin, disponibil oriunde si recunoscut pentru intrebuintarile sale culinare, dar si medicinale. Sucul si coaja rasa de lamaie sunt folosite la prepararea diverselor retete, cum sunt tartele cu lamaie, puiul cu sos de lamaie, sau la cea a limonadei, bautura nelipsita in anotimpul calduros.
Sucul de lamaie este format din aproximativ 5% acid citric, compus organic frecvent intalnit in natura si componenta de baza a tuturor fructelor citrice, indiferent ca vorbim despre lamai, mandarine, grapefruit sau portocale.
De asemenea, lamaia reprezinta o sursa bogata de vitamina C, B, roboflavina si minerale precum calciu, fosfor, dar si o sursa excelenta de proteine si carbohidrati.
Apa cu lamaie devine, asadar, un cocktail de sanatate, oferindu-ne o serie de beneficii importante dar si o racorire imediata pe o vreme caniculara.
In continuare, va prezentam 10 motive pentru care ar trebui sa consumati zilnic apa cu lamaie!
1. Apa cu lamaie ajuta la ameliorarea simptomelor digestive
Lamaia poate ajuta la ameliorarea multor probleme de digestie atunci cand este amestecata cu apa fierbinte. Consumata sub forma de ceai, lamaia va poate scapa de senzatiile de greata, de arsurile la stomac si chiar de parazitii intestinali. De asemenea, datorita calitatilor digestive, sucul de lamaie ajuta la eliminarea simptomelor de balonare, la producerea de eructatii si poate actiona ca un agent de curatare, impiedicand formarea pietrelor la rinichi. Daca aveti probleme cu sughitul iar metodele traditionale (consumul de apa, tinerea respiratiei, sperietura) nu dau rezultate, sucul de lamaie isi va dovedi eficienta in ameliorarea acestei mici neplaceri.
2. Excelent pentru ingrijirea pielii
Datorita proprietatilor antiseptice naturale, lamaia poate deveni un aliat de nadejde in tratarea problemelor legate de piele. Consumul zilnic de apa cu lamaie poate aduce o imbunatatire evidenta a aspectului pielii, actionand ca un remediu antiimbatranire si avand posibilitatea de a elimina ridurile si punctele negre.
Compresele de apa cu lamaie aplicate pe zonele cu arsuri pot grabi procesul de vindecare a tesutului cutanat, iar efectul de racire poate reduce senzatia de arsura.
3. Apa cu lamaie va scapa de durerile dentare
Sucul proaspat de lamaie aplicat pe zona dentara dureroasa va poate scapa de durerile chinuitoare, iar gargara cu apa si suc de lamaie poate opri sangerarea gingiilor, oferind in acelasi timp un miros placut cavitatii bucale.
4. Adio, dureri de gat!
Lamaia este un fruct excelent care ajuta la combaterea problemelor legate de infectii ale gatului datorita proprietatilor antibacteriene. Pentru durerile de gat se va dilua sucul de la o jumatate de lamaie in 500 ml de apa si se va face gargara in mod frecvent.
5. Va ajuta sa eliminati kilogramele in exces
Unul dintre beneficiile majore ale consumului de apa cu lamaie este acela de a actiona ca un accelerator in pierderea greutatii. Atentie insa! Daca suferiti de gastrita sau ulcer gastro-duodenal, dieta cu lamaie este total contraindicata. De asemenea, cura cu suc de lamaie nu le este recomandata copiilor si varstnicilor.
6. Apa cu lamaie ajuta la reglarea tensiunii arteriale
Apa cu lamaie face minuni in cazul bolnavilor cardiaci, datorita continutului ridicat de potasiu, care are rolul de a controla tensiunea arteriala, de a reduce senzatia de ameteala, greata, stresul mental si de a preveni instalarea depresiei.
7. Elibereaza caile respiratorii
Datorita concentratiei bogate de vitamina C, sucul de lamaie poate ajuta in terapia problemelor respiratorii.
8. Combate reumatismul
Fiind un fruct cu adevarate proprietati diuretice, lamaia va poate trata reumatismul si artrita, dar ajuta cu succes si la eliminarea bacteriilor si a toxinelor din organism.
9. Apa cu lamaie este un ajutor de nadejde in caz de raceala
Un ceai recomandat in caz de viroze sau raceala este ceaiul de lamaie obtinut din 3 lamai taiate in sferturi peste care se adauga 500 ml de apa. Dupa ce se lasa la fiert 5-10 minute, se strecoara si se indulceste cu miere. Continutul ridicat de vitamina C lupta cu infectiile, intarind sistemul de aparare al organismului.
10. Actioneaza ca un purificator al sangelui
In urma epidemiilor de holera din Africa, s-a constatat ca zeama de lamaie inclusa in dieta zilnica a persoanelor afectate a avut un efect protector, reducand intensitatea crampelor stomacale specifice acestei afectiuni.
Datorita actiunii de purificare a sangelui, sucul de lamaie ajuta la lichefierea secretiei biliare, contribuind astfel la ameliorarea simptomelor de malarie.
Asadar, aveti toate motivele sa mergeti chiar acum la bucatarie sa va preparati un ceai sau o limonada. Nu ramaneti indiferenti la darurile pe care natura vi le pune la dispozitie, ci incercati sa profitati la maximum de beneficiile pe care acestea vi le pot oferi!
Text: Paula Rotaru
Sursa; www.lifemojo.com