Revista care te menține sănătos

Dermatologie

10 cauze ale caderii parului

24 martie 2016
Share

Un par frumos atrage atentia indiferent de culoare si stil. Nu numai femeile sunt preocupate de aspectul podoabei capilare, ci si barbatii. Insa, oricat de frumos ar fi parul unei persoane, se poate intampla ca, „din senin”, sa se deterioreze si sa se imputineze.

Factorii care duc la caderea parului sunt multi si variati. Cert este ca pierderea parului reprezinta o problema serioasa in momentul in care incepe sa afecteze prezenta individului in societate. Cresterea firelor de par este supusa unui proces ciclic in cadrul caruia fazele de activitate alterneaza cu cele de repaus si cadere. Totodata, nu toti foliculii pilosi se afla in acelasi stadiu evolutiv. Amintim cativa dintre factorii responsabili de caderea parului.

Factorul genetic

Alopecia androgeno-genetica sau calvitia comuna este cel mai intalnit motiv de pierdere a parului. In aceasta situatie, de vina este un exces de hormoni masculini, numiti androgeni. Caderea parului se produce treptat si se accelereaza odata cu varsta.

Medicamentele

Anumite medicamente pot avea, printre efectele secundare, caderea parului. Printre acestea se numara unele anticoagulante, suplimente cu vitamina A, medicamente pentru artrita, guta, anumite afectiuni ale inimii, antidepresive si anticonceptionale. Pentru remedierea problemei, medicul poate prescrie un medicament alternativ.par

Afectiunile tiroidiene

Un simptom frecvent al hipotiroidismului este caderea parului. Din fericire, tratamentul recomandat in aceasta afectiune rezolva si problema podoabei capilare.

Interventiile chirurgicale si anestezia generala

Operatiile supun organismul unui stres major care poate avea drept consecinta caderea masiva a parului. De obicei, acest lucru se intampla la trei luni dupa evenimentul medical, iar caderea este una temporara. 

Anemia feripriva

Unul dintre semnele anemiei feriprive este caderea parului. Afecteaza ambele sexe si toate varstele, dar predomina la femei si copii. Deficitul de fier poate fi cauzat, cel mai des, de pierderea de sange, de o dieta necorespunzatoare sau de o problema de absorbtie a fierului.

Nasterea

In timpul sarcinii, cele mai multe femei au un par stralucitor, sanatos, care creste mai repede decat inainte. Dupa nastere insa, odata cu schimbarea nivelului de estrogen, parul poate cadea masiv. Pierderea are loc la aproape trei luni dupa nastere si este, in general, temporara.

Dieta dezechilibrata

O alimentatie care nu contine destule elemente nutritive poate duce la caderea parului. De exemplu, o dieta saraca in proteine produce deteriorarea parului sanatos si opreste dezvoltarea de noi foliculi pilosi. Acelasi rezultat il pot avea si dietele de slabit foarte drastice.

Stresul

In cazul persoanelor care au trecut printr-un eveniment care a produs un stres major, nu este nimic neobisnuit ca, dupa cateva luni, sa se confrunte cu o cadere masiva a parului. De obicei, pierderea este temporara.

Infectiile fungice

Pierderea parului poate fi cauzata si de o infectie a scalpului. Tinea capitis sau pecinginea de scalp este produsa de o ciuperca. Aceasta este contagioasa si frecventa la copii, dar se vindeca prin tratament oral si local.

 

Produsele de styling

Foarte des folosite, in special de femei, sunt tehnicile de infrumusetare si produsele de styling. Colorarea si decolorarea agresiva a parului, uscarea frecventa la temperaturi ridicate, ondularea permanenta, manevrele agresive de tractiune sau masaj capilar deterioreaza firul de par.

Spalarile frecvente pot crea un dezechilibru al productiei de sebum. Astfel, in loc de un par stralucitor si usor de aranjat, va rezulta un par uscat, casant, ce are aspectul unei maturi.

Elena Coroianu

Sursa: Everyday Health

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.