Revista care te menține sănătos

Știri

10 alimente de evitat in boala Crohn

23 iunie 2012
Share

Cand vine vorba de boala Crohn, nu toate alimentele afecteaza organismul in acelasi mod. De exemplu, daca alimentele picante pot fi o problema pentru unii, altii nu trebuie sa consume sosuri fierbinti. Tracie Dalessandro, un nutritionist din New York care sufera de boala Crohn, a intocmit o lista cu zece alimente ce trebuie evitate.

 

Nucile crude sunt contraindicate in boala Crohn

Nucile sunt hranitoare, dar daca le consuma crude, cei care sufera de boala Crohn nu mai beneficiaza de grasimile sanatoase si de continutul ridicat de proteine ale acestora. In plus, nucile irita mult mucoasa intestinului, agravand simptomele bolii.

 

Fructele care au coaja trebuie evitate in dieta pentru boala Crohn

Un mar pe zi poate tine doctorul departe, dar in cazul in care nu este decojit, poate provoca disconfort digestiv. Acelasi lucru este valabil pentru legumele in coaja comestibila, de exemplu, castravetii. Exista totusi persoane cu boala Crohn care pot manca unele legume crude, daca au fost curatate in prealabil. Oricum, ideal este ca fructele si legumele sa fie consumate fierte de persoanele care sufera de aceasta boala.

 

Popcornul este interzis

Cerealele integrale sunt bune pentru toata lumea. Din pacate insa, cerealele se afla pe lista alimentelor interzise bolnavilor cu Crohn, intrucat popcornul este foarte greu de digerat, lucru valabil si pentru porumb.

 

Alimentele prajite – contraindicate in boala Crohn

Carnea de pui, pestele sau orice alte alimente sanatoase pot trece in tabara opusa, la categoria „asa nu”, daca sunt prajite. Cel mai bine este sa fie consumate fierte sau fripte.

 

Carnea grasa – aliment interzis in dieta bolnavilor cu Crohn

Este extrem de important pentru persoanele cu boala Crohn, pentru a obtine suficiente proteine, ca cel putin 25% din aportul zilnic de calorii sa fie pe baza de proteine. Dar in regimul pentru boala Crohn nu trebuie sa se regaseasca carnurile cu continut mare de grasimi, cum ar fi sunca, nu este cel mai bun mod de a adauga proteine in dieta. Aceste alimente ofera putine beneficii nutritionale, in timp ce continutul lor ridicat de grasimi poate agrava sindromul diareic pentru unii oameni.

 

Semintele

In timpul unui episod acut, persoanele cu boala Crohn ar trebui sa evite alimentele care contin o multime de seminte, precum capsunile, zmeura sau rosiile. De asemenea, ocoliti painea de secara si alte bunuri de patiserie care contin seminte.

 

Rosiile trebuie evitate in boala Crohn

Fie ca sunt de vina semintele, fie aciditatea, multe persoane cu boala Crohn afla, cand mananca rosii, ca starea lor se agraveaza.

 

Cafeaua, ciocolata, bauturile carbogazoase

Multi iubitori de cafea trebuie sa renunte la aceasta bautura imediat ce primesc diagnosticul de boala Crohn.

 

Alcoolul

Fiti prudenti atunci cand consumati alcool, deoarece poate fi o problema reala pentru unele persoane cu boli inflamatorii intestinale.

 

Produsele lactate

Deoarece boala Crohn poate afecta tractul digestiv, acestea pot provoca intoleranta la lactoza. Daca lactatele provoaca balonare, gaze sau agraveaza alte simptome, poate doriti sa incercati laptele de soia sau de migdale in locul celui de vaca.

 

 

Cristina Ionescu

Sursa: Health.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.