In ultima perioada, specialistii vorbesc necontenit despre beneficiile antioxidantilor asupra sanatatii, si pe buna dreptate. Potrivit dermatologului Nicholas Perricone, autorul a doua carti de succes in domeniul nutritiei si frumusetii, „The Perricone prescription” si „The wrinkle cure”, antioxidantii din anumite alimente constituie o adevarata fantana a tineretii, luptand impotriva factorilor nocivi, atat la suprafata, cat si in interior, asigurand o piele tanara si sanatoasa la orice varsta.
Iata, asadar, cele zece alimente-minune recomandate de specialisti pentru a tine la distanta efectele imbatranirii pielii, dar si pentru a avea o silueta de invidiat:
Afinele se numara printre fructele cu cel mai ridicat continut de antioxidanti si au un gust delicios, putand fi consumate pe tot parcursul anului. Exista numeroase retete de infrumusetare pe baza de afine, de la infuzii si creme la tratamente anticelulitice. Afinele au proprietati antibacteriene si astringente, curata si reduc porii, fiind un adevarat aliat impotriva acneei.
Capsunele sunt bogate in vitamina C, adica exact lucrul cel mai de pret de care are nevoie pielea pentru a fi sanatoasa. Pot fi consumate proaspete sau in amestec cu cereale, iaurt sau inghetata.
Merele contin quercitina, un antioxidant puternic care lupta eficient impotriva cancerului de piele. Aceasta substanta se gaseste in coaja fructului, asadar, nu irositi acest beneficiu. De asemenea, merele sunt o sursa importanta de fibre, oferind senzatia de satietate si potolind apetitul pentru o perioada indelungata.
Fructele care au coaja tare, cum sunt nucile, alunele de padure, migdalele, sunt alimente bogate in acizi grasi esentiali Omega-3 care ajuta la mentinerea stralucirii pielii, dar si la arderea grasimilor corporale prin continutul unui aminoacid esential, numit arginina.
Ardeiul iute este incadrat in categoria alimentelor afrodiziace, deoarece poate incinge atmosfera, atat la propriu, cat si la figurat. Datorita substantei numite capsaicina, responsabila de acel efect de incalzire, ardeiul iute poate reduce pofta de mancare si arde eficient grasimile din corp, dar poate ajuta si la estomparea ridurilor, potrivit unui studiu publicat in 2009 in Jurnalul European de Nutritie.
Verdeturile, in special salata verde, sunt bogate in vitamina A si potasiu, elemente indispensabile pentru o piele care radiaza de sanatate. De asemenea, frunzele verzi de salata contin numerosi antioxidanti care lupta impotriva efectelor nocive ale soarelui, prevenind aparitia ridurilor, imbatranirea prematura a pielii si aparitia cancerului de piele.
Hrana de origine marina, indeosebi somonul si tonul, este recunoscuta pentru continutul ridicat de acizi grasi Omega-3, care au grija de sanatatea organismului, atat la interior, cat si la exterior, facand pielea sa straluceasca.
Ceaiul, mai ales cel verde, este o sursa majora de antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi si incetinesc imbatranirea prematura a pielii. Consumul de ceai verde este cel mai indicat pentru a regenera celulele moarte ale pielii, prin actiunea compusului EGCG, un antioxidant de 200 de ori mai puternic decat vitamina E.
Vinul rosu contine o substanta numita resveratrol, despre care numeroase studii recente afirma ca este cel mai puternic antioxidant descoperit pana astazi, fiind de 50 de ori mai puternic decat vitamina C si vitamina E la un loc. Resveratrolul este un compus extras in principal din coaja strugurilor rosii si se gaseste indeosebi in Cabernet Sauvignon, un soi de vin ideal cand ne referim la incetinirea procesului de imbatranire a pielii. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestui secret al tineretii, trebuie sa avem in vedere ca orice lucru trebuie consumat cu moderatie. Asadar, doua pahare de vin rosu la masa sunt mai mult decat suficiente pentru a va bucura din plin de o piele de invidiat si o inima puternica.
Ciocolata neagra, si ne vom referi strict la ciocolata al carei continut de cacao este de minimum 70%, este deosebit de importanta pentru pastrarea tineretii pielii. Specialistii sustin ca flavonoizii din boabele de cacao au efect antiinflamator si antioxidant. Totodata, cacaua imbunatateste si starea de spirit prin continutul de fenietilamina, substanta chimica produsa in mod normal de creierul nostru atunci cand suntem fericiti, prin eliberarea dopaminelor.
Paula Rotaru
Sursa: www.ehow.com