Moda celor „10.000 de pași” a depășit de ceva timp cercurile de fitness. Așa se face că tot mai multe persoane încearcă să își impună un astfel de obiectiv – unii ocazional, alții zilnic. Dar oare chiar contează să fie 10.000 de pași per zi? Se dovedește că da, este important să ajungem la un așa număr „rotund”, conform unor noi cercetări. Pentru că acest obicei poate elimina riscul unor boli destul de complicate.
Un studiu din JAMA Neurology, jurnal medical lunar publicat de Asociația Medicală Americană, a constatat că a merge 10.000 de pași pe zi ar putea duce la mai puține boli cardiovasculare – boli de inimă, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă. De asemenea, ar putea reduce și riscul mai multor tipuri de cancer, precum și a cazurilor de demență.
Ce înseamnă 10.000 de pași?
Un total de 10.000 de pași este aproximativ la fel cu a merge o distanță de 6,4 – 8 kilometri/zi, în funcție de pasul fiecăruia. Însă dacă nu putem merge chiar atât în fiecare zi, nu înseamnă că dispar beneficiile pentru sănătate. O nouă cercetare a sugerat că circa parcurgerea a 9.800 de pași scade riscul de demență cu 50%, iar cu doar 3.800 de pași pe zi, acesta scade cu 25%.
De asemenea, un studiu a constatat că prin fiecare 2.000 de pași pe zi se poate reduce riscul de deces prematur cu 8% până la 11%.
Ambele studii au implicat aproximativ 78.500 de participanți de vârstă mijlocie și peste. Ei au purtat un dispozitiv la încheietura mâinii pentru a măsura activitatea fizică. Sănătatea lor a fost monitorizată, în medie, timp de șapte ani.
Mai mulți pași, mai multe beneficii pentru sănătate
Însă studii recente au arătat că mersul într-un ritm mai rapid a fost corelat cu un risc mai scăzut de demență, boli de inimă, cancer și deces prematur, dincolo de beneficiul acumulat pentru numărul de pași zilnici, scrie The Post.
Concluzia cercetătorilor australieni este că pentru pentru protecția sănătății, este important nu nu doar să bifăm cei 10.000 de pași pe zi, ci și să mergem mai repede.
10.000 de pași pe zi pot reduce riscul de demență
Demența afectează peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Iar numărul celor afectați de această afecțiune cruntă este estimat să crească la 139 de milioane până în 2050, dată fiind creșterea globală a proporției persoanelor în vârstă. Totodată, demența este a șaptea cauză de deces la nivel global.
Există tot mai multe dovezi că efectuarea unui program de exerciții fizice regulate este o metodă eficientă de a reduce riscul de a dezvolta demență. Potrivit studiului publicat recent în JAMA NeurologyTrusted Source, simpla creștere a numărului zilnic de pași pe care îi face o persoană poate reduce riscul de demență cu până la 50%.
10.000 de pași pe zi, cum s-a desfăşurat studiul
Studiul mai sus menționat a folosit date de la Biobank din Marea Britanie. Cei 78.430 de participanți, dintre care 44,7% erau bărbați și 55,3% femei, aveau o vârstă medie de 61,1 ani. Niciunul dintre participanți nu avea boli cardiovasculare și nici demență atunci când s-a înscris în studiu. Cercetătorii au urmărit participanții, în o medie, 6,9 ani (6,4–7,5 ani).
În cadrul studiului, subiecţii au trebuit să poarte un accelerometru la încheietura mâinii lor dominante 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a măsura activitatea fizică. Cercetătorii au folosit apoi un algoritm pentru a calcula numărul de pași din datele colectate de dispozitiv.
Cercetătorii au controlat variabile precum vârsta, sexul, rasa, statutul socioeconomic, fumatul, sănătatea generală și dieta atunci când au analizat datele.
La final, un total de 866 de participanți (1,1%) au dezvoltat demență, iar aceste rezultate oferă o nouă perspectivă asupra beneficiilor aduse sănătății de cei 10.000 de pași pe care i-am putea face zilnic.